Colegio EPI

Pa forma profesionalismo y personalidad

Middenkaderfunctionaris Elektrotechniek

Over deze opleiding
unit C&T toelating EPB-doorstroom (met Wis en Natuurkunde) | MAVO (met Wis en Natuurkunde) | HAVO overgangbewijs van HAVO 3 naar 4
duur 4 jaar

MBO Niveau 4

Beschrijving

Een Middenkaderfunctionaris Elektrotechnische Installatietechniek produceert, onderhoudt en stelt elektrische systemen in gebruik. Je leert bijvoorbeeld vaardigheden op het gebied van energieomzettingen, schakeltechnieken en elektronica. Daarnaast maak je kennis met technische processen en je leert hoe je elektrotechnische systemen installeert. Je doet ook kennis op van bedrijfskunde, lichttechniek, motoren, generatoren, elektrische energie, vermogenselektronica, besturingstechniek en hoe om te gaan met de geldende norm NEN. Je wordt breed opgeleid, zodat je ook breed inzetbaar bent bij verschillende bedrijven. Belangrijke deelkwalificaties zijn Basiskennis Elektrotechniek, Algemene Elektrotechniek, Beroepspraktijkvorming (BPV) of stage. Als differentiatie voor het afstuderen kun je kiezen uit de deelkwalificaties Installatietechniek, Automatiseringstechniek of Doorstroom hbo. Naast de technische vakken/modulen krijg je gedurende de opleiding ook algemeen vormende modulen gericht op persoonlijke en maatschappelijke vorming, zoals communicatie, informatievaardigheden, sociale en communicatieve vaardigheden, studievaardigheden, beroepshouding, Bewegingsonderwijs, Engels, Spaans, Papiamento en beroepspraktijkvorming en exacte modulen, zoals Wiskunde, Natuurkunde en Scheikunde.

Taken

Als Middenkaderfunctionaris Elektrotechnische ben je een specialist op het gebied van de elektrotechnische installatietechniek. Je wordt ingezet bij het installeren en regelen van elektrotechnische systemen.

Stage

Tijdens de opleiding loop je stages bij verschillende stagebedrijven. De opleiding wordt aangeboden in de vorm van een beroepsopleidende leerweg (BOL) met onderlinge verhouding 75% schoolcomponent (theorie afwisselend met praktijk) en 25% stage of beroepspraktijkvorming (BPV). Dit betekent dat je van een studieduur van 4 jaar, in totaal een heel jaar stage loopt. Dit vindt plaats op twee momenten, nl. tijdens het derde studiejaar in semester 5 en tijdens het vierde studiejaar in semester 8. De theorie en praktijk op school zijn een aanvulling op datgene wat je in de dagelijkse beroepspraktijk op de werkvloer (stage of BPV) als werknemer meemaakt en daarbij de waardering ervaart.

Deelkwalificaties/Modules

De Middenkaderopleiding Elektrotechnische Installatietechniek heeft een deelkwalificatiestructuur. Na het behalen van de benodigde deelkwalificaties en modulen, ontvang je het diploma. Vanaf de eerste schooldag begin je met het behalen van de deelkwalificatie-eenheden, de z.g exameneenheden, die als modulen in het onderwijsprogramma zijn opgenomen. Deze zijn:

Verplicht

  • Persoonlijke en Maatschappelijke Vorming
  • Algemeen Vormende Modulen en Exacte Modulen
  • Basiskennis Elektrotechniek
  • Algemene Elektrotechniek, Beroepspraktijkvorming (BPV) of stage.

Deze deelkwalificaties zijn onderverdeeld in de modules, zoals: ontwerpen, begroten en opleveren van elektrische woning-, bedrijfs-, utiliteits- en industriële-installaties, data- en telecommunicatie, microprocessoren, installeren van geïntegreerde elektrische installaties, Koeltechniek, Bedrijfskunde, Analoge techniek, etc.

Verplichte keuze

  • Doorstroom HBO
  • Automatiseringstechniek
  • Installatietechniek.

De opleiding duurt 4 jaar, wat overeenkomstig is met 6400 studiebelastingsuren (SBU).- Een havo/vwo diploma (geeft recht op vrijstellingen). Het is mogelijk dat het Colegio EPI aanvullende eisen stelt aan het vakkenpakket.

Toekomstmogelijkheden

Werken

Als Middenkaderfunctionaris Elektrotechnische Installatietechniek krijg je diverse functies die zich richten op installaties, computertechniek, besturingstechniek of meet- en regeltechnieken. Je kunt werken bij o.a. telecommunicatiebedrijf, installatiebedrijven, nutsbedrijven, ingenieurbureaus en technische diensten van bedrijven. Bekende grote bedrijven zijn: Setar, Web en Elmar. Voorbeelden van functies zijn: installateur, elektrotechnicus, technisch in- en verkoper en elektrotechnisch opzichter, tekenaar, planner, calculator, elektromonteur, computersysteem beheerder, keurmeester, automatiseringstechnicus van elektriciteitscentrales, uitvoerder en zwakstroommonteur of magazijnbeheerder.

Doorstuderen

Na het behalen van het diploma van de Middenkaderopleiding Elektrotechnische Installatietechniek kwalificatieniveau 4, kun je doorstuderen in het Hoger Beroepsonderwijs (kwalificatieniveau 5). Dit kan bijvoorbeeld bij de volgende opleidingen: Hoger Technische School Elektrotechniek, Docent Elektrotechniek, etc.

Studiekosten

Informatie over studiekosten is te verkrijgen bij de unit-administratie.

Meer informatie

Colegio EPI
Unit Ciencia y Tecnologia
Seroe Blanco z/n
Tel. Administratie: 525-8750 of -8751 (bereikbaar tussen 7.30 am– 3.00 pm).

Aanmelding