Colegio EPI

Pa forma profesionalismo y personalidad

Middenkaderfunctionaris Bouwkunde

Over deze opleiding
unit C&T toelating EPB-doorstroom (met Wis en Natuurkunde) | MAVO (met Wis en Natuurkunde) | HAVO overgangbewijs van HAVO 3 naar 4
duur 4 jaar

MBO Niveau 4

Beschrijving

Een Middenkaderfunctionaris Bouwkunde ontwerpt, bouwt, onderhoudt en vernieuwt gebouwen. Tijdens de opleiding leer je alles over bouwconstructies en over de voorbereiding en uitvoering van de bouwwerken. Je leert bijvoorbeeld welke materialen je het best kunt gebruiken en hoe je de kosten van de bouw berekent. Ook leer je hoe je een plan opstelt voor het bouwen door het maken van een bouwtekening volgens bouw- en veiligheidsvoorschriften.

Belangrijke deelkwalificaties zijn: Basiskennis Bouwkunde, Woningbouw en Utiliteitsbouw. Naast deze technische deelkwalificaties, bestaat de opleiding uit modulen van algemeen vormende modulen, zoals informatievaardigheden, sociale en communicatieve vaardigheden, persoonlijke en maatschappelijke vorming, studievaardigheden, beroepshouding, Bewegingsonderwijs, Engels, Spaans, Papiamento en beroepspraktijkvorming. Ook bestaat de opleiding uit exacte modulen, zoals Wiskunde en Natuurkunde.

Taken

Als Middenkaderfunctionaris Bouwkunde hou je je bezig met het ontwerpen van een gebouw, met het onderhouden van een gebouw of met het vernieuwen ervan. Ook ben je bezig met de voorbereiding van het bouwen, met het uitzoeken van het juiste materiaal, met het berekenen van de kosten en met het toezicht houden van het bouwen.

Stage

Tijdens de opleiding loop je stages bij verschillende stagebedrijven. De opleiding wordt aangeboden in de vorm van een beroepsopleidende leerweg (BOL) met onderlinge verhouding 75% schoolcomponent (theorie afwisselend met praktijk) en 25% stage of beroepspraktijkvorming (BPV). Dit betekent dat je van een studieduur van 4 jaar, in totaal een heel jaar stage loopt. Dit vindt plaats op twee momenten, nl. tijdens het derde studiejaar in semester 5 en tijdens het vierde studiejaar in semester 8. De theorie en praktijk op school zijn een aanvulling op datgene wat je in de dagelijkse beroepspraktijk op de werkvloer (stage of BPV) als werknemer meemaakt en daarbij de waardering ervaart.

Deelkwalificaties/Modules

De Middenkaderopleiding Bouwkunde heeft een deelkwalificatiestructuur. Na het behalen van de benodigde deelkwalificaties en modulen, ontvang je het diploma. Vanaf de eerste schooldag begin je met het behalen van de deelkwalificatie-eenheden, de z.g. exameneenheden, die als modulen in het onderwijsprogramma zijn opgenomen. Deze zijn: Persoonlijke en Maatschappelijke Vorming, Algemeen Vormende Modulen en Exacte Modulen, Basiskennis Bouwkunde, Woningbouw, Stage of Beroepspraktijkvorming (BPV), Utiliteitsbouw, Renovatie, Ontwerp, Uitvoering, Beheer, Doorstroom hbo (keuze module).

Duur

De opleiding duurt 4 jaar dat overeenkomstig is met 6400 studiebelastingsuren (SBU).

Toekomstmogelijkheden

Werken

Als Middenkaderfunctionaris Bouwkunde kun je aan de slag bij bijvoorbeeld een architectenbureau, een aannemersbedrijf of een constructiebedrijf. Je kunt ook bij o.a. een bouwmaterialenhandel, DOW, domeinbeheer, Kadaster, Valero, FCCA gaan werken.

Doorstuderen

Beeldende kunst en vormgeving, Hoger Technische School Bouwkunde, Bouwtechnische Bedrijfskunde, Docent Bouwkunde (met doorstroom hbo), Docent Bouwtechniek, etc. Informatie over studiekosten is te verkrijgen bij de unit-administratie.

Meer informatie

Colegio EPI
Unit ciencia y tecnologia
Tel. Administratie: 525-8750 of -8751 (bereikbaar tussen 7.30 am – 3.00 pm).

Aanmelding